Sifonik Sistem Nedir? Sifonik Sistem Faydaları Nelerdir? Nasıl Çalışır?
Sifonik Sistemin Faydaları
Sifonik Sistem çözümlerindeki süzgeçler vorteks önleyici aparatlara sahiptir. Bu sayede, boruların içine hava girişi olmaz. Normal sistemlerde boru kesitinin sadece 3’te 1i su taşırken geri kalan 3te 2si hava iletimiyle harcanır. Sifonik sistemlerde ise boru kesitinin tamamı su doludur.
Sifonik sistemlerde boru içindeki su yüksek akış hızına sahip olur. Boruların güvenliği için azami 8m/sn yani 28,8km/saat hızda sınırladığımız bu akış hızı boruların içindeki her türlü pislik ve birikintiyi rögarlara kadar sürükleyecek güçtedir. Videolarda yapraklarla dolu bir olukta ve kum dolu borularda sistemin nasıl işlediğini izleyebilirsiniz.
Boru çapları daha küçük olduğu gibi, bunları çok daha az noktadan zemine ve zemin altındaki yağmursuyu rögarlarına indirebilmek mümkündür. Bu sayede binanızın çevresini yağmur suyu rögarlarıyla doldurmak zorunda kalmaz, hem tasarruf hem de tasarımda esneklik sağlar. 120 metrelik bir oluk’tan sadece bir noktada iniş yağmur iniş borusu sağlamak mümkündür.
İniş borularının sayısı az olduğu gibi bina içerisinde tasarımın gerektirdiği, istenilen noktaya da taşınabilir. Sifonik sistemde yatay borular eğimsizdir. Bu sayede tavan altında ya da asma tavan üstünde binanızın dilediğiniz yerine taşıyabilirsiniz. (Sınır yatay taşıma mesafesi binanızın yüksekliğinin 10 katı gibi mesafedir. Yani +6,00 metre yükseklikte olan bir yapıda borular yatayda yaklaşık 60 metre iletilebilir)
İniş boruları istenilen noktaya taşınabildiği için bina içerisinde yağmur suyu rögarına gerek kalmaz. Orta oluklardan yağmursuyu iniş boruları koymaya gerek kalmaz, tüm yağmur suyu isalesi bina çeperine, dışına veya şaftlara taşınabilir.
Sifonik sistem süzgeçleri tam olarak çatınızdaki suyu “emerler”. Süzgeçlerimiz saniyede 100 litre suya kadar çıkan debilere sahiptir. Bu tam dolu bir banyo küvetini 4-5 saniyede tamamen boşaltabilecekleri anlamına gelir. Hızlı çekiş güçleri sayesinde oluklarda ve teraslarda su birikmesi olmaz, oluklar taşmaz. En yoğun yağışlarda çatılarınızda problem yaşanmaz.
Sarnıç ve yağmur suyunun biriktirildiği açık/kapalı alanları nadiren binalarımızın hemen yanında isteriz. Sifonik sistemlerde yatay borularda eğime gerek duyulmadığından zemin veya hemen zemin altında, orta mesafelerdeki yağmur biriktirme ünitelerine yağmur suyunu iletmek mümkün olur. Geniş bahçelerin sulanması için dilediğiniz gibi göletler / yağmur suyu depoları inşa edebilir ve yağmur suyunu depolayarak sulama masraflarını asgariye indirebilirsiniz.